Geschiedenis
Stichting Het Buitenhof is op 10 september 1976 opgericht vanuit de idealistische doelstelling reizen te organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking. Het was een gezamenlijk initiatief van Paul Fretz, orthopedagoog uit Leiden, Wim Degreef, onder andere verbonden als medewerker aan een reisorganisatie en Ger van der Kruk, directeur van een gezinsvervangend tehuis in Monster. In die tijd was er op het gebied van vakantiebesteding voor verstandelijk gehandicapten niets geregeld. Een specialistische reisorganisatie voor deze doelgroep moest deze organisatie op zich gaan nemen. Doelstelling was het geïntegreerd op vakantie gaan van verstandelijk gehandicapten. Dat wil zeggen: op vakantie met andere toeristen.
Herkomst van de naam Het Buitenhof
In 1976 heetten we nog Stichting Vakantiebesteding Welzijnszorg Nederland (SVWN). Het SVWN ging een langjarige samenwerking aan met Bureau voor Groepsreizen Het Buitenhof BV. Dit bureau was gevestigd aan het Buitenhof in Den Haag en verantwoordelijk voor de inkoop van de reizen. Daarom is toen de naam "Het Buitenhof" gekozen.
De beginjaren
De beginjaren waren uitdagend. Stichting Het Buitenhof had moeite om bekendheid te verwerven als gespecialiseerde reisorganisatie, en het aantal boekingen bleef beperkt. Vanaf 1977 werd individueel inschrijven mogelijk, wat resulteerde in een geleidelijke toename van het aantal boekingen. De fusie van het SVWN en het Bureau voor Groepsreizen Het Buitenhof BV. in 1982 tot een nieuwe organisatie, Stichting Vakantie Welzijnszorg Het Buitenhof, leidde tot een verdere stijging van de boekingen.
Groeiend Buitenhof
In de jaren die volgden, groeiden zowel het aantal reizigers als vrijwilligers gestaag. Stichting Het Buitenhof transformeerde tot een gespecialiseerde reisorganisatie voor mensen met een beperking, met een uitgebreid aanbod aan vakanties en bestemmingen. De organisatie kreeg vier labels: Buitenhof reizen voor mensen met een verstandelijke beperking, AutiTravel voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS), MundoRado voor mensen met een lichamelijke beperking, mobiliteitsbeperking en/of niet-aangeboren hersenletsel (NAH), en Ouderen Vakanties voor mensen die door ouderdomsverschijnselen niet meer het reistempo van reguliere reisorganisaties konden bijhouden of extra hulp nodig hadden.
In bijna 50 jaar groeide de organisatie gestaag, met het aantal reizigers dat in 2019 de 4070 bereikte. De pandemie van 2020 had echter een aanzienlijke impact op de organisatie, het team en het aantal reizen. Door het aangeboden product en vooral door de kwetsbaarheid van de doelgroepen kwam de organisatie bijna tot stilstand. In de afgelopen twee jaar is de organisatie in afgeslankte vorm hersteld tot een aantal van 3700 reizigers, bijna op het niveau van 2019. Dit vormt een geschikt moment om terug te kijken op de oorspronkelijke doelstellingen, de impact die de organisatie heeft op de wereld om haar heen te overwegen, en de toekomstige koers te bepalen.